diumenge, 26 de març del 2017

Crònica de l'Assemblea de la Federació Catalana per Ricard Llerins

Assemblees de Clubs de la Fce el 25 de març de 2017:


El dissabte 25 de març de 2017 ha tingut lloc una doble assemblea de clubs de la Fce a la seva seu del carrer Sant Adrià nº 20 de Barcelona. En entrar a la sala l'amic Álex Gimeno et donava la típica cartulina per poder votar els que hi estiguessin autoritzats i quatre dossiers escrits pel davant i pel darrera: un sobre indicadors federatius de 20 pàgines, un altre de 38 pàgines sobre els temes a tractar en la primera assemblea, un altre de 13 pàgines sobre el Reglament electoral per elegir una nova junta de la Federació i un darrer de 4 pàgines que incloia tots els clubs i presidents amb dret a vot segons el Consell Català de l'Esport, CCE.

A la reunió han assistit 33 persones respecte les 14 del mes de maig de l'any passat, sense contar els oradors, d’esquerra a dreta Sr. López, Sr. Viñas, Sr. Toni Ayza i Sr. Camell, ni els treballadors de la Fce presents. Cal dir que a les assemblees fetes pel matí sol anar més gent que per la tarda i que a la de final d'any també sol anar més gent que a l'altra. Aquest cop no hi ha hagut imatges a la televisió del que es parlava.
També estaven presents a la sala els membres de la Junta Directiva Sr. Sr. Albert Badosa, Sr. Jaume Ribera, Sr. Ramón Chalmeta, Sr. Josep Serra, Sr. Jordi Capellades i Sra. Marta Amigó. Almenys els membres de la junta directiva de l'estrada no han pres part en cap votació.
L'assemblea ordinària ha començat a les 09:30h. en segona convocatòria amb la benvinguda del Sr. Viñas, qui ha fet altre cop de moderador, passant ràpidament la paraula al president de la Fce Sr. Toni Ayza per que pronunciés el seu discurs habitual, que copio quasi íntegrament amb algunes correccions ortogràfiques i un comentari.
Presidents i delegats de clubs, benvinguts a l’assemblea de la Federació Catalana d’Escacs.

Com ja sabeu, després d’aquesta assemblea ordinària, tindrem una extraordinària, per tal de convocar eleccions a la presidència i a la Junta directiva de la Federació.

Amb temps vaig anunciar públicament que no em tornaria a presentar. No és que estigui cansat, si no que considero que tres mandats seguits son massa temps i que serà bo per la Federació que es produeixi un relleu a seva la presidència.

A l’assemblea extraordinària explicarem tot el procés electoral, que tindrà alguna novetat, com la de que els clubs puguin votar a les seves delegacions. Cap al mes de maig en funció de que es presenti una o més candidatures tindrem nou president i nova junta.

Em permetreu que en aquest informe, que és el darrer que faré en una Assemblea de la federació com a president, a part de valorar el darrer any, agafi una mica de perspectiva i faci una mirada a tots aquets anys en que m’heu fet l’honor de deixar-me presidir la nostra Federació.

Ens trobem reunits en una nova seu de la FCE, que va ser un dels reptes que més esforços ens va costar. La nova seu l’hem pogut fer, sense deixar entrampada econòmicament la FCE, i representa una millora important respecte l’antiga seu de Gran Via. El local de Gran Via, que està llogat, ha passat a representar uns ingressos extres per la FCE i l’hem mantingut com a patrimoni.

L'economia de la FCE està perfectament sanejada i som de les poques federacions que no tenim deutes i que no hem tingut que utilitzar línies de crèdit durant els anys de la crisi.

La liquidació del 2016 dona un superàvit de 12.182 euros que incrementarà el fons social de la Federació.

Jo tinc apuntat que el president ha dit llavors que el fons social de la Fce des de que ell era president l'any 2003 era de 119.305 € positius, però això no està al discurs que m'han passat.

El Jordi Parayre va deixar el càrrec de Director Executiu el passat mes de febrer. Continuarà vinculat laboralment a la FCE amb una menor dedicació i aproximadament un terç del sou que cobrava, fins a final de temporada. Hem cregut convenient que continuï amb menor dedicació per garantir la bona marxa del Circuït Català, de la Festa Catalana y del Magistral Ciutat de Barcelona, en aquest any de canvi de Junta directiva.

Aquest canvi alliberarà uns 10.000 euros del pressupost, que la nova junta podrà tenir a la seva disposició, per si volen implementar algun nou projecte el primer any de mandat.

El Circuït Català es troba plenament consolidat i cada cop més jugadors d’altres països trien els nostres tornejos per passar les vacances i gaudir del nostre esport, així com cada cop més jugadors en projecció, veuen el circuït com una oportunitat d’aconseguir normes i adquirir experiència internacional.

Aquest any tenim tres tornejos que entren com a candidats: l’Open del Guinardo organitzat per el Peona i Peó, l’actiu de Vilanova organitzat per la Gran Penya i un Open a ritme tradicional a Sant Adrià.

Hem adjudicat seus per als Campionats. La final de la Copa es disputarà la propera setmana a Amposta. El Campionat femení es disputarà del 14 al 17 d’abril a Santa Coloma de Gramanet. El Campionat absolut es disputarà del 29 d’abril al 6 de juny a Vilanova i la Geltrú. La final dels veterans es disputarà del 20 al 28 de maig al Hotel Palas Pineda, que també acollirà el Campionat d’edats.

Els Campionats d’edats organitzats per la FCE, han estat una de les novetats del nostre mandat, i creiem que hem trobat una fórmula d’èxit en l’organització de les fases territorials i de la final. Trencar amb la UCEC i entomar la responsabilitat de la seva organització, és una de les millors decisions que van prendre. Aquesta edició batrem el rècord de participants. Divendres a tres dies del tancament ja teníem 445 inscrits.

La final de l'absolut, pel sistema d'eliminatòries, també creiem que és una fórmula atractiva. Mentre que aquesta fórmula al Campionat d’Espanya no va funcionar, bàsicament per l’actitut dels jugadors, a Catalunya ha funcionat molt bé i evidentment qui l’ha fet funcionar bé han estat els jugadors que han demostrat sempre una gran combativitat.

Hem creat la llicència de monitor i entrenador que està homologada per la FEDA. En aquest camp és on menys hem avançat i on queda més feina per fer. La inconcreció de                 l' administració per establir els mecanismes d’obtenció de títols amb diferents períodes provisionals on les competències han anat passant d'Esports a Ensenyament no ens han ajudat.

L’administració cada cop es posarà més seria en les titulacions de la gent que imparteix classes, sobretot a les escoles i la FCE ha de treballar per a constituir el nou comitè de monitors i entrenadors. Hem fet un curs de nivell 1 a Amposta.

El comitè d’àrbitres continua formant a nous àrbitres i en aquests moments està finalitzant un curs a Barcelona. També s’estan implementant millores a la web per agilitzar la tramitació dels informes.

En aquest període hem fet molts esforços per posar la federació online. Des del portal de gestió dels clubs, a l’avaluació del elo o els resultats de la Lliga catalana, passant per la inversió en les retransmissions en directe.

Les darreres setmanes hem patit talls en la connexió els diumenges per la tarda. Podríem dir que hem mort d’èxit, ja que la gran quantitat de sol·licituds d’informació ha fet que el servidor que teníem quedés petit. Vam detectar el problema des del primer moment i sabem quina es la solució: canviar a un servidor més gran. Però tant les empreses que ens presten serveis, com els membres de la junta que tenen coneixements informàtics avançats, ens van desaconsellar canviar el servidor durant la Lliga, pel risc de perdre o que es desconfigurés la informació. Per això esperarem a que acabi per canviar el servidor.

Una de les darreres millores introduïdes a nivell informàtic és la que permetrà que s’avaluïn per a FIDE totes les categories de la Lliga Catalana, ja que sense l'ajuda informàtica, l’elaboració dels informes de tants grups seria una feina descomunal.

L’altra variable que ha permès l’avaluació de tots els grups és l’acord de tarifa plana que tenim amb la FEDA. Un acord que m’atreviria a qualificar de pacte fiscal.

Vull mostrar el meu profund agraïment a tothom, per l’actitud de tots els clubs i jugadors, quant ara fa quatre anys vam plantejar una vaga parcial d’elo FIDE, per fer front a les pujades de tarifa de la FEDA. Aquella vaga que va durar dos anys, va permetre signar un acord que considerem molt bo per la Federació i que ha permès als clubs estalviar molts milers d’euros. No obstant també vull agrair als dirigents de la FEDA, amb els que hem discrepat a vegades, el tracte que ens han dispensat tots aquests anys en els que hem col·laborat, i molt especialment amb el seu president i al Ramon Padullés, que va facilitar, tot s’ha de dir, després d’una dura negociació, l'acord que ara tenim vigent.

Si Catalunya no canvia el seu estatus dins d’Espanya, cosa que us haig de reconèixer que a mi em faria especial il·lusió, recomanaria a la nova junta que no tardés molt en posar-se a la feina de buscar la renovació de l’acord, amb els ajustos que siguin lògics.

Vull felicitar a tots els clubs que han aconseguit l’ascens a la Lliga Catalana, especialment al Catalunya y al Sant Cugat que ja són equips de Divisió d’Honor. Tenim una molt bona Lliga, amb un format que ha permès que arribin a la màxima divisió equips de les diferents territorials.

Com és habitual en aquesta assemblea us presentem la bateria d’indicadors de la FCE. Quasi tots són positius. Deixeu-me que en destaqui un, el numero de federats, on hem fet un nou rècord amb 7.821. Agafant els números absoluts des del 2002, el número de federats ha crescut un 24’6 %, en el cas de les llicències femenines el creixement és del 190 %. Això vol dir que quasi les hem triplicat, però encara estem massa lluny de normalitzar la presència de les dones en el nostre esport i és una de les feines que s’haurà de fer els propers anys.

No vull deixar de mencionar una de les fites amb més futur que hem aconseguit, la introducció dels escacs a les escoles com a eina educativa. Crec que els resultats d’aquesta iniciativa es veuran en un futur immediat. En aquests moments més de 300 escoles ja estan treballant en el projecte i el repte pels propers anys és fer-lo créixer i arribar a tota Catalunya.

Una de les darreres iniciatives que hem pres, es la d’introduir-nos als programes europeus Erasmus, de cooperació entre iniciatives de diferents països. El vice-president Josep Serra va estar a Brussel·les amb l’UFEC a unes jornades sobre aquest tema i ja tenim propostes de col·laboració de diferents partners europeus.

Estem a l'inici del procés, però estic segur que d’aquest projecte sortiran iniciatives interessants als propers anys.

Tinc la sensació que el darrers anys ha augmentat l’interès dels diferents mitjans de comunicació envers el nostre esport i cada cop hi tenim més presència. El Mundial a Nova York, per fi a una gran capital de la comunicació, la figura del campió Magnus Carlsen així com la creixent penetració dels escacs a l’escola, estan afavorint aquest augment de l’interès.

També vull felicitar la feina  que fan diferents escaquistes a través dels mitjans de comunicació amb programes especialitzats, revistes o mantenint vives webs d’informació. La seva feina, majoritàriament desinteressada, és molt important per al nostre esport.

Vull agrair especialment a tots els companys de junta que he tingut durant aquests 14 anys. He tingut la sort de comptar amb molt bons directius i amb gent que ha dedicat moltes hores desinteressadament a la Federació. Sense la seva feina la Federació no seria el que és ara.

També vull agrair la feina dels treballadors de la Federació, en molts casos han dedicat més hores a la federació de les que els hi tocaria per contracte.

Vull agrair a tots els clubs la feina que feu. Tenim clubs a Catalunya molt diferents, alguns destaquen per la gran feina de promoció que fan, altres per la seva excel·lència esportiva, altres per la seva feina social, altres per ser dinamitzadors com a organitzadors de tornejos. Tenim una gran biodiversitat de clubs i aquesta és la gran fortalesa que te el nostre esport a Catalunya.

També tenim una bona presència quasi a tot el territori, i hem de treballar per millorar-la arribant a totes els comarques.

Finalment vull demanar disculpes pels errors que segur que hem comés i per si algú no s’ha sentit ben tractat en algun moment per nosaltres durant aquests anys. Hem intentat ser justos i fer les coses be, però soc conscient que no sempre hem estat encertats.

A la nova junta que surti de les eleccions els hi desitjo molta sort i molts èxits, en mi sempre trobaran un col·laborador en tot allò que sigui bo per els escacs a Catalunya.

Gràcies per la vostra atenció.

Visca la Federació Catalana d’Escacs

Un cop acabat aquest discurs del president hi ha hagut aplaudiments.

En aquest moment el moderador ha demanat entre el públic dos interventors voluntaris per certificar que els acords de l'assemblea es transcriuen al paper tal com s'han aprovat. Com no ha sortit ningú me les he carregat jo altre cop i encara que no havia arribat en aquest moment, com havia dit a la junta de la Fce prèviament que ho volia ser, s'ha nomenat el Sr. Carles Costas en cas que es presentés, com així ha estat uns minuts més tard.

Respecte el primer punt de l'ordre del dia de la Memòria esportiva de l'any 2016 el president ha dit que ens havia facilitat els indicadors esportius a tots els presents, estadístiques de torneigs, federats, nombre de clubs, àrbitres... i que tots eren positius tret del nombre de clubs que habia baixat darrerament per la fusió d'alguns d'ells a l'àrea metropolitana de Barcelopna i per tant el tema no era preocupant perque així hi havia clubs més grans. També ha comentat el rècord d'inscripcions de quasi totes les territorials a les fases prèvies de la Copa Catalana i l'increment de torneigs homologats en part degut als actius i de ràpides que fa un temps no existien.

Sense cap pregunta entre els presents la Memòria Esportiva de l'any 2016 s'ha aprovat per Unanimitat.

El segon punt de l'ordre del dia feia referència a la comptabilitat de la Fce. El Sr. Camell ha pres la paraula per dir que s'havia publicat feia dies la comptabilitat de la Fce al seu web, que s'havia complert el pressupost acordat anteriorment en part gràcies al conveni amb la Feda on teníem una tarifa plana que incloia les llicències i l'homologació de torneigs entre d'altres coses, de forma que la pròpia Fce podia crear llicències d'entrenadors i monitors que eren homologades per la Feda. El tresorer ha continuat dient que totes les delegacions territorials havien tingut superàvit i ha comentat algunes desviacions pressupostàries dient que s'havien pressupostat l'any 2016 3.000 € en la millora de la pàgina web i se n'han gastat 7.348,41 €, que s'havien pressupostat 18.000 € en cursos de formació de menors, Escacs base, i se n'han gastat 21.954,94 € però per compesar aquest dèficit s'havia estalviat a la Final de Catalunya d'edats passant de 33.000 € de despeses pressupostades a 27.665,80 € gastats, donat que els responsables de les dos activitats són els mateixos i que es pensaven gastar inicialment 15.000 € en el torneig Ciutat de Barcelona i s'en van gastar 20.160,05 €.

Total que el benefici de la Fce de l'any 2016 ha estat de 12.182,13 €, amb unes despeses de 618.794,52 € i uns ingressos de 630.976,65 €, en els dos casos xifres més grans que el pressupost inicial.

Llavors ha pres la paraula el Sr. Ayza per dir que agraia la feina feta al tresorer  i als empleats de la Fce donat que aquestes dades solen estar enllestides a l'assembleea del mes de maig, però que pel fet d'haver eleccions a la presidència de la Fce havia demanat que s'adelantés la feina i així havia estat.  

En el torn obert de paraula el representant del Tàrrega s'ha queixat del recàrrec que li havien posat per pagar les llicències fora de termini, després del 30 de gener, dient que calia ajudar els clubs petits perque no desapareguesin. Hi ha un 10 % de recàrrec si les pagues el mes de febrer i un 20 % si les pagues el mes de març. El tresorer ha contestat que es podia estudiar cada cas concret però que no era tan difícil demanar als jugadors els 32 € que costava la fixa sènior. El president ha afegit que era un agravi comparatiu que uns clubs paguessin i d'altres no i que hi havia hagut algun cas que un club va perdre el material per un cicló i un altre va tenir uns problemes judicials, però que si no era per una causa realment justificada s'havia de pagar quan tocava. El Sr. Viñas ha dit “la voluntat d'ajudar sempre hi és” i ha recodat que alguns clubs de DH. pagaven fa temps més tard del que tocava alhora que tenien jugadors profesionals la qual cosa no s'entenia, que el límit sempre havia estat que en començar la lliga s'hagués pagat el deute de l'any anterior i que encara que en el seu moment pensaven impedir que els jugadors dels clubs que deguesin les fixes no poguesin jugar a l'estiu, els sabia greu imperdir-ho perque es perjudicava els torneigs del circuït, que la flexibilitat en cobrar per part de la Fce alguns clubs se l'havien pres com una presa de pèl i que el costum que tenen alguns clubs que paguen els deutes quan cobren la subvenció municipal havia acabat essent contraproduent donat que el club de La Seu d'Urgell que coneixia bé havia desaparegut per aquestes pràctiques quan durant la crisis les subvencions públiques van caure en picat. “Les coses costen diners” ha dit el moderador, recordant que la normativa del recàrrec es va aprovar en assemblea i que calia canviar la mentalitat dels jugadors respecte el pagament de les llicències. Jo que no tinc molta idea del tema crec que quan els clubs podien deure diners a la Fce el deute podia ser entre tots superior als 40.000 € bona part de l'any, perque la gent pensa en la seva economia i no en la global.

Un senyor del públic ha demanat si es podien posar en paper el “fluxes d'efectiu” de la Fce, els diners en metàlic que té la FCE, que segons ell era obligatori reflectir-los a l'auditoria entregada a tots els presents i el sr. Camell li ha dit que cada auditor reflectia a l'auditoria diferents dades, encara que hi devia haver uns mínims i que de vegades li havia demanat que posesin alguna dada i l'auditor li havia dit que no era obligatòria. El Sr. Reginaldo ha dit que encara que no fos obligatori posar-los era millor si era possible i ha semblat que es faria en propers cops.   

El representant del Tàrrega ha insistit en que ells tenien molts desplaçaments, que les fixes els costaven uns 900 € i que eren l'únic club de la província de Lleida a 1a Divisió. Des de la taula el president ha contestat que el Lleida estava a DH, que el 30 de gener s'exigia pagar només les fixes i no altres despeses com la quota de club i que encara que la filosofia era que cap club tingués avantatge respecte d'altres la propera junta podia revisar aquest criteri si ho creia convenient. 

Un cop acabat aquest debat s'ha aprovat la comptabilitat de la Fce de l'any 2016 amb dos abstencions i molts vots favorables.

El punt tres de l'ordre del dia parlava de les propostes de canvi de reglaments presentades per la Junta directiva de la Fce o dels clubs. Com cap club n'ha presentat cap s'han tractat les tres de la Fce.

La primera era sobre el Capítol VII. Reglament de la Copa Catalana. Secció 3. composició i alineació dels equips.

Jo he estat una mica espès per entendre aquest canvi reglamentari i he fet diverses preguntes. Sembla que l'únic que es pretenia és que els quatre primers jugadors titulars d'un equip no puguin jugar al A-2 i apareix la possibilitat que un primer equip tingui un A-3 amb els jugadors 9 i 10 de la llista de jugadors més dos més. Ha quedat clar que els quatre primers jugadors d'un equip poden ser reforçats amb d'altres de més avall a la llista i no tenen per què estar jugant permanentment. També s'ha comentat que per que contesin les partides per elo Fide ràpid un jugador no podia canviar d'equip durant la competició de la Copa Catalana que fins ara sí era possible. Total que el que s'ha aprovat és literalment:

Article 6

Els equips podran jugar amb tots els jugadors que figurin a la llista d'ordre de forces amb l'única restricció de la titularitat. Durant la competició, un jugador no podrà canviar d'equip, haurà de jugar totes es partides en el mateix equip. Un jugador titular d'un equip no pot jugar en un equip de categoria inferior.

Article 7

Els equips de Primera divisió, Segona divisió, Preferent i Primera, podran dividir-se segons el que a continuació s'indica.

En els equips de 10 jugadors, els quatre primers jugadors, més els bis corresponents, seran titulars de l'equip que es dirà A-1. La resta de jugadors titulars d'aquest equip ho seran de l'equip que es dirà A-2. Només en el cas de primers equips d'un club es podrà fer també un equip A-3. Llavors els titulars del A-2 serien del 5 al 8 de la llista (més els bisos corresponents) i els titulars de l'equip A-3 serien el 9 i 10 jugadors de la llista més dos jugadors dels equips inferiors.

En cas que el segon i següents equips del club sigui també d'una categoria igual o superior a primera, i el club en vulgui dividir l'equip en dos, els equips es diran successivament B-1, B-2, C-1, C-2, etc.

En equips de 8 jugadors els quatre primers seran titulars de l'equip A-1, B-1, etc. i els 4 següents titulars del A-2, B-2, etc.

Com no hi ha hagut cap comentari extra al respecte s'ha produït la votació i els anteriors redactats s'han aprovat per 16 vots a favor.

La següent proposta de la Junta de la Fce era per afegir un article nou al Capítol VIII. Reglament del Campionat de Catalunya de Ràpides d'Equips. Secció 1. Normes generals. El texte literal és:

10. Durant la competició, un jugador no podrà canviar d'equip, haurà de jugar totes les partides en el mateix equip.

Com aquesta competició es juga en un matí és estrany que el que es vol evitar succeeixi. La idea és que aquesta competició conti pels diferents elos actius.

L'article anterior s'ha aprovat per unanimitat.

La darrera proposta de canvi de reglaments es referia al Capítol II. Reglament de Competicions de la Fce. El texte presentat és aquest literal.

7.3 Es considera jugador COMUNITARI tots aquells que tenen nacionalitat dels països de la Unió Europea. Quan la bandera Fide del jugador sigui diferent de la seva nacionalitat i aquesta sigui comunitària, el jugador o el seu club hauran de demanar l'assimilació perque figuri a la llista pública de jugadors del web de la Federació Catalana d'Escacs.

El tema és que si el jugador té una bandera Fide no comunitària ha de demostrar que ho és presentant una còpia del passaport i demanant entrar al llistat d'assimilats. El Sr. Reginaldo ha volgut deixar clar que encara que el jugador reuneixi les condicions d'assimilat, si nó apareix en aquesta llista de la Fce no ho és i per tant l'equip que el posi com a tal podria fer alineació il.legal, confirmant-ho des de la taula. Jo he preguntat què passava amb la bandera de la Fide i m'han contestat que és no comunitària. La Sra. Llaneza del Foment Martinenc ha proposat llavors si era possible que al costat de cada jugador dins la llista de jugadors dels clubs, aparegués un símbol, com sembla que passa amb la Feda, que indiqués si el jugador era comunitari o no. A pesar que el Sr. Reginaldo ha dit que això pot donar problemes des de la taula d'oradors el Sr. Viñas ha estat d'acord perque feia pública una informació i sembla que estarà fet per l'any 2018. Llavors el Sr. Grau ha preguntat si al cap de 5 anys un jugador estranger federat a Catalunya tenia la consideració d'assimilat i des de la taula li han dit que sí, però que calia que el jugador hagués jugat algun torneig a casa nostra, encara que no fos el Per Equips, no val si no l'hem vist mai ha dit el president i que calia demanar-ho a la Fce.  El Sr. Cabello ha preguntat llavors si per demanar entrar a la llista de jugadors assimilats valia tenir la Residència europea i des de la taula li han dit que no.

Després de comentar en públic diversos casos puntuals de jugadors s'ha votat aquesta ampliació de l'article 7.3 que s'ha aprovat per unanimitat amb 24 vots a favor.

Per acabar l'assemblea ordinària s'ha obert el torn de paraules però com ningú ha preguntat res s'ha donat per acabada aquesta assemblea.

A proposta del Sr. Reginaldo s'ha fet un parèntesis de 5 minuts abans de continuar amb l'assemblea extraordinària, que el Sr. Viñas ha acceptat.

Seguidament s'han tractat els temes de l'assemblea extraordinària.

El primer era l'aprovació del Calendari electoral de les elecions a membres de la Junta directiva de la Fce.  

El Sr. Viñas ha exposat que el president actual portava 14 anys en aquest càrrec donat que havia fet dos mandat de 4 anys, 2003-2007 i 2007-2011 i llavors es van canviar els estatuts de la Fce i el tercer mandat que ara acaba era de 6 anys 2011-2017, i a partir d'ara per uns altres canvis estatutaris la propera junta estaria al davant de la Fce altre cop de 4 anys igual que als clubs, essent el president que més anys ha estat al davant de la Fce. El moderador ha anat comentant alguns aspectes de les properes eleccions com que les candidatures necessitaven el 10 % d'avals del cens de clubs amb dret a vot i que podia passar tres coses:

·         Que no hi hagués cap candidatura, la qual cosa no havia passat mai, amb la qual cosa continuaria la junta actual i ens convocarien noves eleccions.
·         Que hi hagués dos o més candidatures i hi hauria eleccions.
·         Que només hi hagués una candidatura on llavors la Junta electoral la declararia guanyadora i la enviaria al Consell Català de l'Esport perque en prengués nota.  

Cada candidatura ha de tenir com a mínim dos terços dels membres que anomenen els estatuts, que en el nostre cas són 20, és a dir 13 membres.

Els actuals membres de la Junta de la Fce si s'integren en alguna nova candidatura han de dimitir abans de que acabi el seu mandat.

El Sr. Costas ha preguntat llavors qué passava si només hi havia una candidatura i des de la taula li han dit que tal com havia passat el 2003 i 2007 es donaria per guanyadora.

Després d'això s'ha produït la votació del Calendari electoral i s'ha aprovat amb 24 vots a favor, per unanimitat.

El punt dos de l'assemblea extraordinària parlava sobre el Reglament i el Cens electoral de clubs.

Ha pres la paraula el Sr. Viñas per dir que es farien votacions separades i que el Reglament electoral que ens havien donat a tots els presents en paper era quasi igual que el de fa sis anys.

Sense més comentaris sobre aquest tema el Reglament electoral s'ha aprovat per unanimitat.

Sobre el Cens electoral facilitat pel CCE. el moderador ha dit que no estava molt actualitzat però que si un club demostrava que hi havia hagut un canvi de president es suposa que la Junta electoral acceptaria el canvi.

El Sr. Gensana del Lleida ha dit que el llistat de presidents era molt millorable i des de la taula li han dit que sí. El Sr. Viñas ha dit que encara apareixien clubs desapareguts fa anys. El president ha dit que dels 219 clubs afiliats a la Fce només podien votar 180 més ell que també pot votar com a president sortint, perque la resta no estaven inscrits al CCE o ho estaven feia menys d'un any i que una de les feines de la propera Junta seria ajudar els clubs perque facin els estatuts i s'inscriguin al CCE. El Sr. Ayza ha dit que qualsevol persona inclús no federada es podia presentar a president de la Fce, ha anomenat l'Obama, perque molts directius no juguen a res i com a exemple el Sr. Romà Cuyàs havia estat president ja de tres federacions esportives per ser una persona coneguda en aquest món sense estar federat enlloc.

Mentre el president deia l'anterior el Sr. Viñas li estava prenent el micrófon per llegir les condicions per poder ser candidat a president o membre de la Junta directiva.

18.3 Per a poder ser candidat a president o membre de la junta diretiva és necessari complir els requisits següents:  

1- Tenir veïnatge administratiu a Catalunya.

2- Ser major d'edat i estar en ple ús dels drets civils.

3- No trobar-se sotmès al compliment de cap sanció inhabilitadora dictada per l'òrgan competent.

4- Ser titular de la llicència federativa amb una antiguitat mínima d'un any.

Total que el Obama no es pot presentar a president ni membre de la Fce.

Un senyor entre el públic ha dit que ell havia estat president d'una federació esportiva catalana, que cada una té una normativa pròpia en aquest tema i que n'hi ha que com ha dt el Sr. Ayza donaven llibertat de presentació inclús als no federats en l'esport en qüestió.

També ha quedat clar que un jugador federat en escacs amb més d'un any d'antiguetat pot presentar-se en una candidatura encara que el seu club no pugui votar per no tenir estatuts o la junta actualitzada.

Després d'aquests comentaris el Cens electoral de la Fce s'ha aprovat per unanimitat.

El punt tercer de l'assemblea extraordinària parlava de l'elecció de la Junta electoral, que havia de tenir tres membres titulars, entre ells un que fos advocat i tres suplents.

La junta de la Fce ha presentat com a possibles titulars  de la Junta electoral al Sr. Lluís Delgado, Sr. Félix Romero i Sr. Jaume Bosc i com a suplents al Sr. Frederic Andreu, Sr. Jaume Grau i Ricard Llerins.

Un cop feta la votació els membres de la Junta electoral seran els anteriorment citats, aprovant els presents les llistes per 23 vots a favor i una abstenció.

En el torn obert de paraula ningú ha volgut intervenir excepte el Sr. Viñas per dir que agraïa a la Junta directiva sortint la feina feta per la dedicació que havien tingut per la Fce i especialment al seu president que havia estat 14 anys al càrrec com ell. En aquest temps el salt endavant que havia fet la Fce havia estat molt notable, respecte la seu de la Fce. Respecte la comptabilitat, la Fce havia passat d'una subvenció de 320.000 € a 87.000 € per la crisi econòmica, jo crec que l'any 2003 la subvenció del CCE a la Fce era petita i fins el 2008 va anar pujant molt, i a pesar d'això de les 67 federacions esportives catalanes no havien hagut de demanar cap tipus de crèdit avalat per la Ufec i que esperava que la propera junta estigués a l'alçada de l'anterior.

El meu parer sense ser un expert en el tema és que la junta sortint de la Fce es mereix un notable. El salt endavant tecnològic ha estat espectacular, encara que ens donin una mica de feina als clubs. En aquests 14 anys han augmentat els treballadors de la Fce perque també ha augmentat la feina que fan. Hi ha molts més torneigs organitzats per la Fce. És curiós que a pesar que el 2003 no hi va haver manera de fusionar les dos candidatures que es van presentar, amb el temps molt membres de la perdedora es van integrar a la guanyadora. 

Un notable pel president sortint amb una gran tasca i dedicació fetes, un notable alt pels dos tresorers, el Sr. Garcia-Riera i Sr. Camell, per deixar la Fce amb superàvit com a mi m'agrada, una gran tasca feta pel Sr. Davide Vega, poser massa per una sola persona i un record afectuós pel Sr. Víctor Pont pel seu gran treball a la Junta equipant l'actual local de la Fce, del que vam gaudir tots els que vam participar en les moltes competicions que ell va organitzar. 

Esperant perdoneu els errors i oblits que hi pugui haver de comprensió o transcripció del que ha dit cada persona en un escrit tan llarg, us saluda atentament el diumenge 26 de març de 2017 per la tarda:


Ricard Llerins.   Ll.