dimecres, 5 d’agost del 2015

Reflexions Campionat España Per Edats Salobreña 2015



Finalitzat el Campionat d'España Per Edats 2015 disputat a Salobreña; després d'haver-lo seguit i havent estat allà durant una setmana, m'agradaria fer algunes valoracions i reflexions sobre la seva organització i el paper de les expedicions catalanes.

Primer adjunto el medaller per comunitats. Hi ha les categories entre sub 8 i sub 18, incloses les medalles femenines i el Per Equips Sub 14.

Andalucia   3 ors, 6 plates, 2 bronzes
Navarra   2 ors, 1 plata, 2 bronzes
Catalunya   1 or, 3 plates.
Galicia  1 or, 2 plates, 2 bronzes
Canarias   1 or, 1 plata.
Madrid   1 or, 4 bronzes.
Castilla León   1 or.
País Vasc      1 or.
Valencia    1 or.
Extremadura   1 or.
Murcia     2 bronzes.
Aragon    1 bronze.

Valoracions de l'organització.

Positives:

El treball fotogràfic del torneig penjat a Facebook per part de la FEDA m'ha agradat força. Especialment algunes fotografies on es veuen els entrenadors i delegats de determinades categories. Ignoro si això ha estat idea de la FEDA o no, pero en qualsevol cas ha estat una iniciativa molt interessant.

Com sempre les fotografies dels premiats a l'entrega de premis destacant els diferents podis i reunint-los m'agrada, com ja vaig comentar al blog fa dues temporades. Sóc molt partidari de destacar el podi per als escacs, perquè ens apropa al món de l'esport on el podi resulta un símbol olímpic molt important.

També resulta interessant l'hotel i la sala de joc on s'ha disputat el torneig. El més destacable és la proximitat dels mateixos sent aquesta darrera una sala magnífica, i amb possibilitat l'instal·lació d'oferir encara més capacitat.

Sobre l'hotel el trobo ideal per les instal·lacions i la seva situació. El punt negatiu seria alguna habitació inapropiada que ens ofereixen per a 3 persones - 2 llits; aquest aspecte el trobo insignificant referent a categories més petites, però a categories a partir de sub 14 pot ser un condicionant important si parlem de varis dies (respecte a l'hotel de l'Ametlla del Campionat Catalunya tinc la mateixa opinió). Un altre punt fort positiu d'aquest hotel ha estat sens dubte l'amabilitat de tot el personal, aspecte que crec haurien de prendre nota alguns de catalans.

Negatives:

Retransmissió en directe. Trobo criticable les errades que va haver a les categories sub 8 i sub 10. Un torneig tant seguit en directe com pot ser aquest, on molts familiars el poden seguir desde lluny, va resultar incomprensible com moltes vegades no funcionava el portal, o perquè ho fés havies d'instal·lar i fer vàries operacions amb l'ordinador. Va suspendre la retransmissió en aquestes categories. Sort que l'organització va reaccionar i a partir del sub 12 es va canviar el portal de retransmissió, eliminant aquest tipus de problemes.

Sobre el canvi de la publicació dels resultats a info 64 no tinc encara una opinió en ferm. M'ha semblat interessant la web, clara i fàcil de trobar la informació. El que si no em va agradar es que desde l'hotel aquesta web fallés durant alguns dies. L'internet de l'hotel va ser un altre dels punts negatius del torneig; pràcticament es podia dir que no anava; per moments si podies trobar en alguns llocs però no sempre. Crec que tenia algun risc innecessari fer el canvi a aquesta web en un campionat amb un seguiment tant important.

Reflexions Expedició catalana i Escacs Base

Finalment s'han aconseguit 4 medalles. 3 de plata; una per equips sub 14; l'altre de Pere Garriga pel seu segon lloc a la categoria sub 18; i la tercera per Gal·la Garcia Castany en categoria femenina. 1 medalla d'or en categoria femenina per Joana Ros a sub 12.
Molt s'ha escrit per Facebook valorant l'actuació catalana en aquests Campionats d'España i també els darrers. Jo abans d'entrar aquí, si m'agradaria apuntar dos aspectes que personalment tinc en compte alhora de valorar aquests podis:

1) No és el mateix una medalla absoluta que una femenina. Que pensi que el medaller en categoria femenina s'ha de donar en un campionat oficial per part d'una federació, no vol dir que tingui per mi el mateix valor una medalla absoluta d'una femenina. A una medalla absoluta o donada als tres primers optarien tots/tes; el premi femení no deixa de ser un premi menor en el conjunt del torneig, malgrat insisteixo sóc partidari en aquestes condicions de donar-lo.

2) Crec que hauriem de valorar més les medalles que corresponen a categories més grans. Penso que equivocada i inconscientment fem a vegades el contrari. Potser perquè els més petits tenen més suport familiar i dels clubs, desde aquest entorn poden tendir a valorar els èxits dels més menuts. Els grans són més independents en la pràctica dels escacs, i tant els seus èxits com fracassos els poden portar més personalment. A més una medalla a categories petites no té perquè reflectir un treball efectuat al club o Federació; ja que pot venir causat en part per característiques innates al jugador; i potser en altres no premiats s'està portant al darrera un treball de base molt eficient. En canvi una medalla a categories més grans, on les característiques innates del jugador són un factor menor, pot haver al darrera un treball d'anys molt adient i progressiu.

Per aquest motiu opino que la plata del Pere Garriga a categoria sub 18 tindria més valor que les altres medalles catalanes, amb tot el respecte per aquestes. Igualment per mi tindria més valor que altres plates d'altres comunitats a les respectives categories.

Força gent li agrada valorar en funció d'un determinat nombre de medalles en aquest torneig, opinar sobre la planificació d'escacs base de la respectiva Federació, en aquest cas la nostra. És evident que són poques medalles en comparació amb comunitats com Andalucia o Galicia, però respecte a la resta del conjunt, 4 ens deixen en 3ªposició en el medaller, que tampoc resulta un fracàs estrepitós.
El que jo opinaria és que valoracions d'aquest tipus cal fer-les contant els resultats de varis anys, i naturalment no centrant-se en una única categoria. Ja que valorar rendiments de jugadors / res per un sol torneig a una única setmana, poden haver molts condicionants que intervinguin que ens poden distorsionar els resultats. Caldria fer una valoració de forma molt general agafant varis resultats en diverses temporades consecutives.

Igualment trobo que pot resultar perillós només contar medalles; podria ser més significatiu per exemple fixar-se en quants jugadors col·loca una determinada Comunitat entre els 10 o 15 primers.
També hi ha gent que pensa, entre ells jo mateix, que si pot ser interessant que tinguem el màxim jugadors / res possibles que tinguin o optin a medalla; però resulta més positiu que altres aspectes organitzatius funcionin adequadament. La quantitat de gent que mou aquest torneig demana un cert ordre i criteris alhora per exemple d'organitzar les expedicions. He anat de del·legat aquesta temporada i puc dir que l'organització a càrrec de la Federació Catalana de l'expedició, i d'altres que he assistit, resulta força òptima, veïent també que hi ha varis aspectes no fàcils de portar.
Igualment sobre la valoració d'una determinada política d'escacs base, cal enfocar i tenir en compte altres factors, no només el rendiment dels jugadors més hàbils. Per exemple l'organització general de campionats, criteris, reglaments...... i altres aspectes portats a terme durant la temporada.

Crec que Escacs Base és un terme molt ampli i general. Important també, ja que afecta a molta gent implicada, per tant si trobo necessària una reunió entre responsables i gent que treballa dins del camp per intercanviar idees i exposar opinions. Però el motiu d'aquesta per mi no aniria lligat a causa d'uns baixos resultats a uns determinats Campionats d'Espanya, que per mi no ho són tant, sino a un positiu debat i intercanvi d'idees.

1 comentari:

Michael Rahal ha dit...

Bon article felicitats Enric, hauries de posarla al facebook per qe es pogues debatir.