dijous, 14 de novembre del 2013

Anàlisi de la final Anand - Carlsen després ronda 4

Impacte del Matx

El proper numero de la revista Columna Oberta, on col·laboro activament, ja tinc molt clar quins seran els temes de les meves seccions "Espai per Aplaudir" i "Espai Crític".

http://columnaoberta.blogspot.com.es/p/blog-page.html

Referent a aquesta final del Mundial disputada a Chennai m'agradaria tocar el tema del tractament de la mateixa als mitjans de comunicació, i l'impacte produït o seguiment en l'àmbit escaquístic, com també en la societat en general.



Aquesta final presentava molts ingredients perquè resultés la més interessant desde el 1990, la darrera entre Karpov i Kasparov. Desde aleshores o es va produïr una separació de campionats que desde el meu punt de vista va fer molt mal als escacs; o hi havia algun favorit clar a les finals; o també algun dels finalistes no tenia el suficient carisma.

El Matx Carlsen i Anand presenta dos esquemes de competidors molt comuns i potencialment vendibles en el món de l'esport d'èlit. Un la joventut, l'energia, un estat de forma excel·lent durant la temporada, acumulant records. L'altre l'experiència, la tècnica, l'actual campió, bagatge molt positiu en finals 1 contra 1. Dos estils diferents, i molt difícil determinar qui resulta el favorit. El primer és l'actual numero 1 del món, però el segon ha estat segurament el millor jugador dels darrers temps.

Una final que per aquestes característiques presenta alguns punts de contacte amb les del 1972 entre Boris Spassky i Fisher, o la del 1984 primera entre Karpov i Kasparov; en els dos casos una jove realitat contra l'experimentat campió. Però aquestes dues finals van tenir en el seu moment un impacte més important en els mitjans de comunicació generals i esportius que aquesta. Anand i Carlsen estan disputant un matx amb poc seguiment massiu pels aficionats no escaquístics, tot i que hi havia ingredients atractius. Això és una realitat que penso hem d'encaixar. Només cal donar un tomb per diaris per comprovar com en general es dediquen algunes poques línies amagades, a excepció de diaris com Marca o El País, aquest amb una columna fixe ja dedicada als escacs, poc més a la resta. Televisió o webs més del mateix.

No ha estat així als mitjans de comunicació escaquístics o en el nostre àmbit, on la final realment té més seguiment que les més recents anteriors. Resulten abundants els anàlisis, opinions o espectació; això si, sempre dintre del nostre cercle.

Valoracions dels dos jugadors

De moment passades 4 partides m'atreviré a fer algunes opinions dels dos jugadors que m'he anat formant a partir de les partides o les opinions dels experts sobre aquestes. Aniré nombrant uns punts, alguns dels quals per mi resulten factors que poden jugar a favor d'un o l'altre.

1) A partir d'algunes observacions a fotografies o el mateix video, m'atreviria a dir que Anand s'ha mostrat més tranquil jugant que Carlsen. De moment a aquest se'l veu amb signes visibles de més inseguretat, encara que això també pot ser producte de la personalitat del mateix. Anand transmet en molts gests més comoditat en la final. Hi ha comentaris del mateix Leontxo Garcia present allà que ho confirmen, però això pot canviar en un futur i podria convertir-se amb els dies en pura anècdota. Però de moment aquest punt sembla un factor que està jugant a favor d'Anand.

2) A les 4 partides Carlsen ha jugat línies poc ambicioses o a la defensiva. Sembla que busqui anar-se adaptant poc a poc a la final. Les tres primeres portava la iniciativa Anand, mentre que la tercera qui lluitava per la victòria ha estat Carlsen, però sempre a partir d'una línia defensiva, on la iniciativa en el joc la portava l'indi.

3) Anand tot i que ha portat una iniciativa general, en determinats moments, a pràcticament les 4 partides, ha semblat conformar-se amb les taules. Com ha comentat el mateix GM Cuartas per aquest Blog, Anand potser sap que Carlsen té més resistència i energia, i l'indi es reserva buscar amb més ambició la victòria en partides amb el matx més avançat.

4) A favor de Carlsen veig que tot i no portar la iniciativa no va per darrera en el marcador. Recordo la primera final Karpov - Kasparov, on aquest perdia 5 a 0 pagant la novetada d'una final mundial; però progressivament, sempre amb moltes taules pel mig, Kasparov es va anar adaptant i va remuntar fins 5 a 3. Que Carlsen a la seva primera final porti 4 partides, amb algunes crítiques que desperta el seu joc, però sobretot no vagi per darrera en el marcador pot jugar a favor d'ell en el seu futur quan vagi fent millores.

5) Un altre punt per mi favorable a Carlsen es que em dóna la impressió que es aquest qui escull tant amb blanques com negres quin tipus d'obertura tindrà lloc. Entenc que Carlsen ha sortit Cf3, però en qualsevol moment pot apareixer d4 o e4. Crec que Anand anirà jugant e4 amb més reiteració, i aquí pot tornar a variar Carlsen. Per mi aquesta elecció en els dos colors pot ser una avantatge psicològica per Carlsen.

6) Un altre característica que veig en aquesta final, i també he llegit en alguns comentaris de GMs es que està donant la impressió que poc importa qui porta blanques o negres. Sembla que tots dos han demostrat que tenint les negres poden anar a guanyar o buscar la victòria. En altres finals sempre donava la impressió que el bàndol negre jugava sempre a les taules, i les blanques a per la victòria.